Η Αγία Θύρα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ανοίγει από τον Πάπα μόνο στην αρχή ενός Ιωβηλαίου έτους. Συνήθως είναι η πρώτη πόρτα που ανοίγει για να υποδηλώσει την έναρξη του Ιερού Έτους. Η πρώτη μαρτυρία για το τελετουργικό αυτό στον Άγιο Πέτρο ήταν το έτος 1500 κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Αλεξάνδρου ΣΤ’. Σήμερα, ο τοίχος που σφραγίζει την πόρτα αποσυναρμολογείται λίγες ημέρες πριν από την τελετή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, εξάγεται ένα κουτί, το οποίο είχε εντοιχιστεί στο τέλος του προηγούμενου Αγίου Έτους, και στο εσωτερικό του βρίσκεται το κλειδί που επιτρέπει το άνοιγμα της πόρτας. Ο Πάπας σπρώχνει την πόρτα με συμβολικό τρόπο κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων. Για λόγους ασφαλείας, έχει εγκαταλειφθεί η χρήση σφυριού από τον Πάπα για να απομακρύνει τα τούβλα που είχαν χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσουν την πόρτα κατά το κλείσιμό της στο τέλος του προηγούμενου Αγίου Έτους.
Από αυτή τη στιγμή, η Αγία Θύρα παραμένει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιωβηλαίου Έτους για να επιτρέπει την είσοδο των προσκυνητών. Με αυτό το άνοιγμα της Αγίας Θύρας, όσοι έρχονται στη Ρώμη μπορούν να ζήσουν πλήρως την εμπειρία του Ιωβηλαίου, και να βιώσουν ένα βαθύτερο νόημα, δηλαδή ότι η πορεία της μεταστροφής τους έχει φθάσει στο τελικό στάδιο, τη συνάντηση με τον Χριστό, την “πόρτα” που μας ενώνει με τον Πατέρα. Η θύρα είναι πάντα ανοιχτή για όσους μεταστρέφουν τη ζωή τους.
Το 1949 διεξήχθη διαγωνισμός για τον σχεδιασμό μιας νέας επετειακής πόρτας, η οποία θα χρησιμοποιούνταν για το μεγάλο Άγιο Έτος του 1950. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο γλύπτης Vico Consorti, ο οποίος ολοκλήρωσε το έργο σε 11 μήνες, εγκαίρως, ώστε να εγκαινιαστεί την παραμονή των Χριστουγέννων του 1949.
Η νέα θύρα ήταν ένα δώρο στον Πάπα Πίο ΙΒ΄ από τον Φραντσέσκο Φον Στρενγκ, τον επίσκοπο του Λουγκάνο και της Βασιλείας στην Ελβετία και την κοινότητά του, ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο που γλίτωσε την πατρίδα τους από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το θέμα που ακολούθησε ο καλλιτέχνης κατά τη δημιουργία των πάνελ για την Αγία Θύρα, προήλθε από τα λόγια του Πάπα: “Δώσε, Κύριε, αυτό το Άγιο Έτος να είναι το έτος της μεγάλης επιστροφής και της μεγάλης συγχώρεσης”.
Ο γλυπτικός κύκλος της πόρτας αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας σε 16 πίνακες από την “Αμαρτία και την εκδίωξη από τον επίγειο παράδεισο”, μέχρι τις εμφανίσεις του αναστημένου Χριστού στον Θωμά και στους συγκεντρωμένους Αποστόλους. Η εικόνα του Χριστού ως πόρτα της σωτηρίας εμφανίζεται στον τελευταίο πίνακα.