English
You can use WPML or Polylang and their language switchers in this area.

Σύντομα κείμενα για το Ιωβηλαίο αρ.4 – Μαρτ.2025

© Ιωάννης Ασημάκης – Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης

Το Ιωβηλαίο Έτος στην παράδοση

της Καθολικής Εκκλησίας

4. Η αγία θύρα

Ξεχωριστή σημασία στο χριστιανικό Ιω­βη­λαίο έχει η λεγόμενη «αγία θύρα», η διά­βα­ση της θύρας εκείνης του ναού που καθο­ρίστηκε ως ιωβηλαικός. Πρόκειται για ένα συμ­βολισμό ταυτόχρονα δυνατό όσο και απ­λό. Το νόημα του είναι ότι η θύρα, η πύλη ει­σό­δου είναι ουσιαστικά μία, είναι ο Ιησούς Χριστός. Αυτό το νόημα μπορεί να κατα­νοη­θεί από την ίδια την εμπειρία μας:

– από το να περιμένεις έξω από μια πόρτα, από μια πύλη

– από το να ακουμπάς το κεφάλι σου γιατί η πόρτα είναι κλειστή, ίσως δακρύζοντας

– από το να διαβαίνεις μια πόρτα, μια πύλη, με την αγωνία του τι θα συναντήσεις

– από την προσμονή έξω από την πόρτα του γραφείου ενός ισχυρού που έχεις την ανάγκη του

– από την ανησυχία αναζήτησης μιας πόρτας να χτυπήσεις για δουλειά, για ψωμί

– από την απογοήτευση του νέου, του ηλι­κιω­μέ­νου, που δεν βρίσκει την πύλη εξόδου από τη μοναξιά

– από την επίμονη ελπίδα οι πόνοι, η ασθέ­νεια, να βρουν τη θύρα για ανακούφιση.

Στο χριστιανικό Ιωβηλαίο η πόρτα, η πύλη, είναι χαρακτηρισμένη ως «αγία»: είναι η θύ­ρα που ανοίγεται σε εκείνον που αναζητά το Θεό. Είναι η μόνη πόρτα που έχει αξία: είναι το κομμάτι της καρδιάς του Θεού Πατέρα που μας έστειλε τον Υιό του. Η αγία πύλη είναι σημείο του Χριστού: μας εισάγει στη «σάρκα» του Ιησού δηλ. στον τόπο και στον τρόπο της σχέσης με τον Ιησού Χριστό. 

Κάθε χριστιανός που αναζητά τον Κύριο κα­λεί­ται να διαβεί τη θύρα για να περάσει από την αστοχία της αμαρτίας στην ευφ­ρο­σύνη της χά­ρης.

Ο Ιησούς τους είπε πάλι: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: εγώ είμαι η πόρτα των προβάτων. Όλοι όσοι ήλθαν πριν από μένα είναι κλέφτες και ληστές. Αλλά τα πρόβατα δεν τους άκου­σαν. Εγώ είμαι η πόρτα. Αν κανείς πε­ρά­σει από μένα, θα σωθεί και θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα βρίσκει τροφή. Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σφάξει και να καταστ­ρέψει. Εγώ ήλθα για να έχουν ζωή και να την έχουν άφθονη.

Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας. Ο καλός ποιμένας θυσιάζει τη ζωή του για τα πρόβατα. Ο μισ­θω­τός, που δεν είναι ποιμένας και που τα πρό­βα­τα δεν είναι δικά του, βλέπει να έρχεται ο λύ­κος και εγκαταλείπει τα πρόβατα και φεύγει. Κι ο λύκος τα αρπάζει και τα σκορπίζει. Αυτό το κάνει γιατί είναι μισθωτός και δεν τον ενδια­φέ­ρει για τα πρόβατα. Εγώ είμαι ο καλός ποιμέ­νας και γνωρίζω τα δικά μου και τα δικά μου με γνωρίζουν, όπως με γνωρίζει ο Πατέρας κι εγώ γνω­ρί­ζω τον Πατέρα και τη ζωή μου τη θυ­σιά­ζω για τα πρόβατα.

Ιω 10, 7-15

Η αγία θύρα του Ιωβηλαίου έχει το συμ­βο­λισμό του περάσματος (όταν είναι ανοικτή κατά τον ιδιαίτερο χρόνο της χάριτος) και της προστα­τευ­τικής φραγής (όταν είναι κλειστή). Η αγία θύρα είναι η βίωση μιας ανα­νεω­μέ­νης κατάστασης χά­ριτος. Η διάρ­κεια αυτής της κατάστασης εξαρ­τά­ται από την ποιότητα και την προσκαρτερία: δεν μπορούμε να μη δούμε την «έξοδο» απ’ αυτή την κατάσταση που σημαδεύει όλο και περισσό­τε­ρους χρισ­τιανούς που εγκαταλείπουν το σώμα του Χριστού, δηλ. την Εκ­κλη­σία και την Ευχα­ρισ­τία. 

Η θύρα στην Αγία Γραφή συμβολίζει την πρόσβαση σε κάτι το καινούργιο: την είσοδο στη Βασιλεία των Ουρανών (βλ. Μτ 7, 13-14), την καταφυγή στην κιβωτό του Νώε (βλ. Γεν 7, 16) ή η ευσπλαχνία που προσφέρει ο Χριστός και ονομάζεται «η θύρα» (βλ. Ιω 10, 9).

Η διάβαση της Αγίας Θύρας είναι μια φυσική πράξη που συμβολίζει μια εσωτερική μεταμόρφωση. Θυμίζει ότι ο Χριστός είναι η πόρτα μέσω της οποίας οφείλουμε να διαβούμε για να έχουμε σωτηρία.

Επιπλέον η διάβαση αυτή υπογραμμίζει και τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Εκκλησίας, η οποία προσκαλεί όλους, χωρίς διακρίσεις, να πορευθούν προς την ευσπλαχνία του Θεού.

Από την παράδοση της Εκκλησίας γνωρίζουμε ότι η Αγία Θύρα είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιωβηλαικά λυσίποινα, ένα ιδιαίτερο δώρο χάριτος το οποίο χορηγεί η Εκκλησία σε όποιον την διαβαίνει με την ορθή προδιάθεση: μετάνοια, μυστηριακή εξομολόγηση, θεία μετάληψη και προσευχή για τους σκοπούς του Αγίου Πατέρα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η πράξη, αυτή η διάβαση της θύρας δεν ακυρώνει αυτόματα τις αμαρτίες αλλά βοηθά να θεραπευθούν οι πρόσκαιρες συνέπειες των αμαρτημάτων μας, ανανεώνοντας τη σχέση μας με το Θεό.

Η Αγία Θύρα ως τρόπος ζωής

Δεν διαβαίνουν όλοι σωματικά την Αγία Θύρα κάποιας ρωμαϊκής βασιλικής ή του καθεδρικού ναού του τόπου τους. Όλοι όμως μπορούν να βιώσουν το μήνυμα της στην καθημερινότητα.

1. Άνοιγμα της καρδιάς στην ευσπλαχνία

Η κατεξοχήν υπενθύμιση της Αγίας Θύρας είναι ότι ο Θεός δεν κλείνει ποτέ την πόρτα στα παιδιά του: σε ό,τι στη ζωή έχεις ανάγκη την ευσπλαχνία του Θεού αναγνώρισε τα αμαρτήματα, εξομολογήσου τα και υποδέξου τη χαρά μιας καρδιάς ανανεωμένης.

2. Γίνε πόρτα ανοικτή για τους άλλους

Όπως ο Χριστός μας προσκαλεί να διαβούμε τη θύρα του, καλούμαστε να είμαστε έτοιμοι προς Αυτόν για τους άλλους, δηλ. Να είμαστε ανοικτοί στη συγχώρεση, στη συμφιλίωση, στην αλληλεγγύη.

3. Εξάσκησε τα έργα ευσπλαχνίας

Τα έργα ευσπλαχνίας είναι τρόποι απτοί για να ζήσει κάποιος το πνεύμα της Αγίας Θύρας:

Έργα υλικής φιλανθρωπίας

1. Να δίνεις τροφή στους πεινασμένους

2. Να δίνεις να πιούν στους διψασμένους

3. Να ντύνεις τους γυμνούς

4. Να φιλοξενείς τους προσκυνητές

5. Να επισκέπτεσαι τους ασθενείς

6. Να επισκέπτεσαι τους φυλακισμένους

7. Να ενταφιάζεις τους νεκρούς.

Έργα πνευματικής φιλανθρωπίας

1. Να συμβουλεύεις όσους βρίσκονται σε αμφιβολία

2. Να διδάσκεις τους αναλφάβητους

3. Να διορθώνεις τους αμαρτωλούς

4. Να παρηγορείς τους πονεμένους

5. Να συγχωρείς τις προσβολές που σου κάνουν

6. Να υπομένεις με υπομονή τα πρόσωπα που σε ενοχλούν

7. Να προσεύχεσαι για τους ζωντανούς και τους νεκρούς.

4. Μεταμόρφωσε το σπίτι σου σε «αγία θύρα»

Κατέστησε τον οίκο σου χώρο υποδοχής, συμφιλίωσης, καλοσύνης. Κάθε φορά που διαβαίνει το κατώφλι του σπιτιού, του διαμερίσματος σου, να θυμάσει ότι καλείσαι να φέρεις την ειρήνη του Χριστού στον κόσμο.

Πορεύσου στο φως

Βήμα το βήμα, ο λαός των πιστών, στο προσ­κύ­νη­μα της κάθε μέρας, ακουμπά με εμπισ­το­σύ­νη στην πηγή της Ζωής. Ο προφήτης Ησαΐας, συχνά αναφέρεται στους ανθ­ρώ­πους που επιστ­ρέ­φουν από τη διασπορά τους, συναγμένους υπό το φως του Λόγου του Θεού (Ησ 9, 1·  60, 1-5 ). 

Το φως για το οποίο κάνει λόγο ο προφήτης είναι εκείνο του Υιού που ενανθρωπίζεται, του Ιησού, ο οποίος με το Λόγο του συνάζει κάθε λαό και έθνος. Είναι η ζωντανή φλόγα του Ιησού· Αυτός κινεί τα βήματά μας:

Είθε να θέλουμε να διαβούμε τις «αγίες θύρες» μας – οι οποίες είναι στην καρδιά, στις σχέσεις, στην κοινότητα – να βρούμε τη δύναμη να είμαστε όργανα της ειρήνης και της αγάπης του Θεού ώστε με τη δική μας μεταμόρφωση να συμβάλουμε στη μεταμόρφωση του κόσμου.